Ytbehandling

Ytbehandlingen är en viktig del av tillverkningsprocessen och det som ger trappan den sista slutfinishen. Vi har förmånen att ha ett eget måleri, vilket gör att vi kan vara mer flexibla och därmed möta kundens behov på ett bättre sätt. De olika ytbehandlingsalternativen är lackat, betsat, vitmålat och oljevaxat.

Lackat / vitlaserat

Om man vill ha träets egna färg och struktur synlig kan man lacka ytan. Träet blir aningen mörkare med lack på. Vi lackar våra trappor två-tre gånger med en halvblank lack. Vill man ha en uppljusad yta, kan man välja att vitlasera ytan.

Betsat + lackat

Vi har några standardnyanser av bets (ek, valnöt, grå, svart) som används, men vi betsar även enligt kundens provbitar, så att man kan få en nyans som mera motsvarar t.ex. golvets nyans. Den betsade ytan skyddas alltid med två-tre lager lack ovanpå.

Vitmålat

Många väljer att ha vitmålade vangstycken, räckstolpar och pelare. Alla delar som ska målas tillverkas av björk, eftersom björkens kvistar inte ger gula fläckar som furuns. Den vita nyansen kallas listvit (NCS S0502-Y), vilket är samma nyans som de flesta standardlister har. Utsatta delar såsom steg och handledare rekommenderar vi inte i första hand som vitmålade.

Oljevaxat

Om man vill ha en mer naturlig träyta på trappan kan oljevax vara ett bra alternativ. Oljevaxen ger en hårdare yta än vanlig olja och behöver inte underhållas lika ofta. Vill man ha en annan nyans kan man betsa ytan först och sedan lägga två skyddande lager av oljevax ovanpå. En oljevaxad yta kan efteråt inte lackas eller målas och den är aningen halare än en lackad yta.