Valaistus

Jonkinlainen valaistus portaissa on tärkeä turvallisuutta ajatellen. Hyvä yleisvalaistus porrastilassa katto- tai seinälampun muodossa on tietenkin yksinkertaisin tapa, mutta on myös olemassa muita vaihtoehtoja, jos halutaan panostaa vähän enemmän valaistukseen. LED-valaisimien kehityksen ansiosta meillä on nykyään aikaisempaa useampia mahdollisuuksia piilottaa valoja vähän joka paikkaan.

Valaistus porrasaskelmien alla

Askelman alle voidaan jyrsiä ura, jonne LED-nauha upotetaan joko lapsilistan tai taustalevyn eteen tai kuten tässä kuvassa satiinipleksilasista tehdyn taustalevyn taakse. Valkoisen LED-nauhan lisäksi on myös eri väreissä valaisevia RGB-nauhoja. Umpiportaissa näkyvien johtovetojen teko alapuolelle on yksinkertaisinta. Avoimissa portaissa voidaan jyrsiä urat seinää vasten asennettavien reisipuiden ulkopuolen alareunaan ja piilottaa johdot sinne. Tämän jälkeen ura piilotetaan peitelistalla.

Valaistus käsijohteen alla

Käsijohteen alapuoli on kiitollinen paikka upottaa valaistus. Myös tässä LED-nauhavalaistus toimii hyvin.

Valaistus reisipuissa

On olemassa pieniä LED-lamppuja, jotka on kehitetty erityisesti porrasvalaistusta varten. Ne asennetaan kiinni reisipuiden sisäpuolelle ja johdot vedetään reisipuun ulkopuolen alareunaan jyrsittyä uraa pitkin. Tämän jälkeen ura piilotetaan peitelistalla. Kuvassa Oversol Steplite®-porrasvalot.

Valaistus seinässä

Ehkä perinteisempi tapa järjestää portaiden valaistus on valaisimien upottaminen seinään vähän reisipuun yläpuolelle. Voimme tarvittaessa lähettää reisipuiden piirustukset niin että sähköasentaja hyvissä ajoin saa tietää minne valaistus voidaan sijoittaa.